Di-Ad-Alk Kft.
Szénhidrátcsökkentett sütő- és tésztaipari termékek
gyártása és forgalmazása

A cukorbetegségről

Manapság a cukorbetegség - amit az orvosi szaknyelv diabetes mellitus néven tart számon - világszerte egyre nagyobb fenyegetést jelent az emberek egészségére és közérzetére. A normális értéktől eltérő vércukor-szinttel jellemezhető diabétesz mintegy 150-200 millió embert érint. Csak az EU-ban mintegy 19 millió páciensnél diagnosztizálták ezt a betegséget, de igen nagyra becsülik azoknak a számát is, akiknél a cukorbaj még diagnosztizálatlan maradt. A magas zsír-, cukor-, és sótartalmú étrend és a mozgásszegény életmód elterjedésével az EU-ban rohamosan növekszik a túlsúlyos és elhízott emberek száma. A veszély különösen nagy a gyermekek esetében. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az EU-ban ötből egy gyermek már most is túlsúlyos. Jelenleg 14 millió túlsúlyos és hárommillió elhízott gyermek él az EU-ban, és minden egyes évben további 400 000 válik túlsúlyossá.

Az egyre jobban elterjedő elhízás és a 2-es típusú diabétesz kialakulása között egyértelmű összefüggés áll fenn. A 2-es típusú diabéteszre az inzulinrezisztencia a jellemző, vagyis inzulin jelenléte esetén a test sejtjei nem reagálnak megfelelően. A cukorbajban szenvedők mintegy 90-95%-ának 2-es típusú diabétesze van.

Az egészséges életmód tudománya - az EXGENESIS projekt

A gazdagság és a jólét más régiókhoz hasonlóan Európában is több nemkívánatos következménnyel jár együtt. Ilyen következmény például az ülő életmód és az, hogy könnyen és nagy mennyiségben hozzájuthatunk a cukorban és a telített zsírokban gazdag élelmiszerekhez. Ennek következtében Európán jelenleg valóságos elhízási hullám söpör végig, ami a 2-es típusú diabétesz nagyobb arányú előfordulását jelenti.

Az EXGENESIS célja egy olyan jelentős európai konzorcium létrehozása, amely építhet ezekre az eredményekre, és amely a 2-es típusú diabétesz megelőzésével és kezelésével kapcsolatban mindezen eredményeket új intézkedésekre képes váltani.

Az iparosodott országokban - így hazánkban is - a diabétesz gyakorisága 5 % körül mozog. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon mintegy 500 ezer cukorbeteggel kell számolni. Ezek egy része ma még nem ismert, mivel ez a kórforma tünetmentesen kezdődik és előfordul, hogy 5-6 év után egyéb vizsgálatok során fedezik fel a rendellenességet. Ma még nem sok eredmény ismeretes a genetikai prevencióról, de tény, hogy a környezeti ártalmakat meg kell kísérelni a minimumra csökkenteni.

Az ezredfordulón mintegy 171 millió ember, a Föld népességének csaknem 3 százaléka cukorbeteg, és 2007-re ez a szám már 246 millióra növekedett. Így jelenleg a Föld népességének 6 százaléka érintett a betegségben, hazánkban a szakemberek mintegy 10 százalékra becsülik ezt az arányt.

Cukorbetegség - a mai helyzet:

Kína katasztrófa előtt áll

A diabétesz már közel 8 százalékát érinti a kínai felnőtt lakosságnak a nagyvárosokban. Összehasonlításképpen, az Egyesült Államokban a cukorbetegség előfordulása 2006-ban 7,7 százalék volt a 20 éves és ennél idősebb korosztálynál, ez 5%-kal több mint 1994-ben. Még további 5 százalék nem diagnosztizált eset létezik. A nem diagnosztizált esetek bővelkednek minden országban, részben azért, mert a korai szakaszban a cukorbetegség gyakran tünetmentes.