Di-Ad-Alk Kft.
Szénhidrátcsökkentett sütő- és tésztaipari termékek
gyártása és forgalmazása

A cukorbetegség és a funkcionális élelmiszerek

Az elmúlt évtizedekben egyre gyakrabban találkoztunk a funkcionális élelmiszer kifejezéssel, arra utalva, hogy az adott élelmiszer a hagyományos tápanyag-tartalma mellett valamilyen egészségre hasznos anyagot tartalmaz, egészségmegőrző szereppel bír.

Az elmúlt 30-40 évben az úgynevezett jóléti államokban történetileg követhető az egészségtudatos, korszerű, az életmódhoz és a társadalmi feltételek megváltozásához igazodó új táplálkozási szokások terjedése. Az életmód és a fogyasztói magatartás változásával megjelenő új fogyasztói igényt érzékelő élelmiszeripari vállalatok termékeik átfogó korszerűsítésébe kezdtek.

Ezt gyorsította fel a hiánybetegségek általánossá válása és köztudatba való bekerülése. A legtöbb fejlett nyugati ország társadalmát egyre inkább az elöregedés jellemzi. Mindezek együttesen mozdították elő a funkcionális élelmiszerek kifejlesztését, amelyek elsősorban a betegségek megelőzését, a szervezet egészségességének fenntartását szolgálják. Az élelmiszer akkor tekinthető funkcionálisnak, ha a megfelelő táplálkozás-élettani hatásokon túlmenően, a szervezetben egy, vagy több cél-funkcióra kimutatható pozitív hatása van úgy, hogy jobb egészségi állapot, vagy kedvezőbb közérzet és/vagy a betegségek kockázatának csökkenése érhető el. A funkcionális élelmiszerek jelentőségét leginkább az az elgondolkoztató tény mutatja, miszerint hazánkban a halálozási okok többsége közvetlenül vagy közvetve kapcsolatba hozható a nem megfelelő étkezési és táplálkozási szokásokkal.

A funkcionális élelmiszerek nem elsősorban az alapanyag előállításban, hanem főként a feldolgozó iparban, a gyártási, és orvostudományi kutatások fejlődésével kerültek előtérbe. A különböző egészségmegőrző, betegség megelőző vagy egyes betegségek előfordulási kockázatának csökkentését szolgáló készítmények száma egyre jobban nő és a jövőben is komoly piacbővüléssel számolhatunk, mind az import, mind a hazai fejlesztésű készítményeknek köszönhetően. A piaci bővülés folyamatos, hiszen mind többen ismerik fel, hogy az optimális táplálék-felvétellel az életmód-betegségek 25-70%-a megelőzhető. Másrészt a fejlesztések a keresleti oldalhoz igazodva egyre bővülő termékkört eredményeznek. Általában egyre jobban felismerik, hogy az egyes embernek több saját felelősséget kell vállalnia, ha hosszú életet szeretne jó egészségben megélni. A fogyasztók egyre inkább hajlandóak arra, hogy az egészségük és a jó közérzetük érdekében való megelőző intézkedéseket saját erőből finanszírozzák.

Az egészség korábban sohasem értékelődött fel annyira, mint napjainkban. Az egészségügyi piac a gazdaság egyik legfontosabb sarokpillére. A cukorbetegség és az elhízás két olyan népbetegség, amely nem szorítkozik a világ gazdag országainak lakosaira. A cukorbetegség valamint az elhízás az Egészségügyi Világszervezet szerint a tíz legsúlyosabb betegség közé tartozik.

A világon folyamatosan növekszik a diabetikus termékekre vonatkozó igény, megerősödött az ökológiai, egészségügyi, élelmiszer-biztonsági szempontrendszer

Cégünk üzleti filozófiája, hogy kiváló minőségű, jó élvezeti értékű termékhez jussanak a cukorbetegek. Termékeink az egészségmegőrző táplálkozásba is beépíthetők, az elhízást akadályozzák, rendszeresen fogyaszthatóak fogyókúrás étrendekben is.

Rizsliszt alapú diabetikus kész-liszteket gyártunk és forgalmazunk a tésztaipar, sütő-, cukrász-, és élelmiszeripar részére, igényük szerint kifejlesztett összetételben. Termékeink kidolgozása során célunk volt, hogy olyan diabetikus kész-lisztek, lisztkeverékek összetételét dolgozzuk ki, különösen száraztészta, kenyér, sütemény előállításához, melyek magukban foglalják a rizs, a kukorica élettani szempontból előnyös jellegzetességeit.

Eljárásunk a Magyar Szabadalmi Hivatalnál „Rizsliszt alapú diabetikus lisztkeverékek vagy adalékkeverékek” címen lett bejelentve.

A speciális lisztkeverék a megszokottnál 30 százalékkal alacsonyabb szénhidrát tartalmú, fő összetevője a rizsliszt, búzafehérje és egy hosszú molekulájú poliszaharid. A rizsliszt javítja a lisztkeverékből készült termékek aminosav szerkezetét. A termékek összetételében elértük, hogy a cukorbetegeknél kevésbé növekszik az étkezések utáni vércukorszint. Az előállított termékek rendszeresen fogyaszthatóak diabetikus és fogyókúrás étrendekben. Az egészségmegőrző táplálkozásba beépíthetők, az elhízást akadályozzák.

A DI-AD-ALK Kft. az általa kifejlesztett és gyártott termékcsaládjával lehetőséget biztosít az élelmiszeripar területén működő vállalkozásoknak, hogy a diabetikus és a piaci elvárásoknak megfelelő fogyasztói igényeket kielégítő, versenyképes termékekkel jelenhessen meg saját termékpalettájának folyamatos bővítésével.